Afl 10 Senzij Boekentip De taal van Aanraking
In deze aflevering ga ik in op de Taal van Aanraking. Als kinesioloog en lichaamsgericht coach heb ik het daar veel over: het is de kern van hoe ik werk. Alles wat we denken, doen, voelen drukken we uit via ons lichaam. Elke beweging, elke houding ontstaat omdat we geraakt zijn – door wat we zien en ervaren. Aanraking komt van binnenuit, van buitenaf. We spreken door zelf aan te raken, door ons te laten aanraken en door de keuzes hoe we dit manifesteren en inzetten.
Dat vraagt bewustwording – vertaling en afstemming. Door jezelf en je lichaam te leren kennen wordt je je steeds bewuster. Hoe beweegt het lijf, hoe vertaalt het jouw innerlijke wereld? Daarna komt vertaling: wat druk jij uit en hoe doe je dat? Wat breng je daarmee over? En als laatste afstemming: de interactie met de ander en het aanraken en aangeraakt worden in de uitwisseling van communicatie. Leer je lijf kennen, leer jezelf kennen. En zet jouw unieke lichaamstaal in om met plezier te verbinden.
Afl 9 Senzij Boekentip Generationeel werk
In deze aflevering bespreek ik het boek ‘Bestaansrecht’ van Maarten Oversier en over generationeel werk. , Veel van wat we doen, voelen, ervaren wordt ingegeven door opgeslagen patronen, gewoontes, automatismen. En die hebben we vaak vooral geleerd door hoe het ons werd voorgedaan. Waarom we de dingen doen zoals we dat doen – dat kan wel eens verder weg liggen dan we in de gaten hebben. De verhalen vertellen, doorleven geeft ruimte aan je lijf en je zijn – om vanuit jouw eigen uniekheid te leven.
Afl 8 Senzij Boekentip Celbiologie
In deze aflevering bespreek ik het onderwerp Celbiologie, specifieker: celgeheugen. Over de grote vraag: wat is er eerst, gedachte of fysiologie? Voor mij als Kinesioloog is inmiddels helder dat wij onze wereld en dus ook ons lichaam, creëren door onze mindset. Maar hoe zit dan dan precies? En nog veel leuker om te onderzoeken en mee te experimenteren: wat kun je daar dan mee, met die wetenschap? Een klein kijkje in de wereld van celbiologie vertelt ons alles wat we nodig hebben om zelf onze wereld te vormen.
Afl 7 Senzij Boekentip Slaap
In deze aflevering bespreek ik het onderwerp slaap, waarin ik meerdere boeken tip. Slaap is een van de belangrijkste factoren voor een goede gezondheid en veel plezier in je leven. Een aantal belangrijke aandachtspunten daarbij zijn slaapgewoonten, slaapritme, hormonen en stressreductie.
De twee genoemde boeken zijn een startpunt voor meer inzicht en praktische tips. Veel leesplezier en slaap lekker!
Afl 6 Senzij Boekentip Projectie
In deze aflevering bespreek ik het onderwerp ‘Projectie’, waarin ik meerdere boeken tip. Geïnspireerd door de theatertour van That’s the Spirit, waar ik naartoe ben geweest en waar een prachtig gesprek met Karen Hamaker-Zondag werd gebracht. Projectie, overtuigingen, de wereld betekenis geven – ik kan er tientallen boeken, visies en systemen mee in verband brengen en het is een onderwerp waar ik graag over van gedachten wissel met klanten, cursisten én vrienden.
Er zijn vele manieren om naar projectie te kijken en hoewel niet alle modellen en visies volledig correct zijn, is juist het vergelijken, bekijken, ervaren en ondervinden wat je vormt. Van daaruit jouw waarheid gaan zien en inzien dat hoe jij naar de ander kijkt, de projectie is van je eigen binnenwereld.
Afl 5 Senzij Boekentip Liefde, Lust en Trauma
In deze aflevering bespreek ik het boek ‘Liefde, Lust en Trauma’ van Franz Ruppert geeft een zeer boeiende inkijk op het effect op gedrag en identiteit van trauma op het gebied van intimiteit en seksualiteit. Door het neerzetten van een duidelijke, brede definitie van trauma, maar vooral door ons te tonen hoe subtiel je karakter, gedrag en belevingswereld beïnvloed worden door je overlevingsmechanismen.
Maar hij laat hij in dit boek pook zien waar de ruimte is voor zelfontplooiing en heling. Helder, confronterend maar zacht, biedt het tevens een handreiking voor het onderzoeken van generationele patronen. Trauma aankijken, de effecten en doorrimpelingen stoppen is het mooiste wat je jezelf en volgende generaties kunt geven.
Afl 4 Senzij Boekentip Breinplasticiteit
In deze aflevering bespreek ik een Engels boek over Neuroplasticiteit: ‘The Brain that Changes itself’ van Norman Doidge. In dit boek laat hij aan de hand van verhalen en wetenschappelijke verklaringen laat zien hoe ongelooflijk flexibel de weerbaarheid van de mens is. Ons brein – ons celgeheugen en ons lichaam hebben een enorme weerbaarheid.
Zolang we ons richten op waar we naartoe willen en daarnaar handelen – vanuit veiligheid, vertrouwen en veerkracht. Als mens verbinden we door het vertellen van verhalen en het delen van ervaringen. Een boek vol wonderlijke inzichten en prachtige, hoopvolle verhalen.
Afl 3 Senzij Boekentip Hoogsensitiviteit
In deze aflevering bespreek ik het boek ‘Prikkels Bijten niet’ van Saksia Klaaysen. Een boek over Hoogsensitiviteit -HSS (High Sensation Seeker). Een variant van HSP waar ik mezelf ineens in herkende. Het boek is goed onderbouwd, met actuele wetenschappelijke inzicht. En met veel praktische voorbeelden hoe je, als je onder deze groep valt of met mensen werkt die zich hierin herkennen – je talenten en gaven in kunt zetten om met meer levensplezier te genieten van alle prachtige intensiteit die het leven te bieden heeft.
Het werk van Saskia laat zien dat HSP een manier van denken en zijn is waarmee je vele kanten op kunt. Door de inzichten uit dit boek kun je jezelf beter leren kennen (en daar hoef je niet perse HSP voor te zijn ) en je eigen creativiteit en talenten verder ontwikkelen.
Afl 2 Senzij Boekentip Seksuele Waardigheid
In deze aflevering bespreek ik het boek ‘Wegen naar Seksuele Waardigheid – Stappen door de Seksuele Ontwikkeling’ – een must read voor iedereen die met Opstellingen werkt, die betrokken zijn bij de opvoeding van kinderen en jong-volwassenen of als volwassene meer inzicht wil in het eigen lichaamsbewustzijn en patronen in relateren.
Het boek geeft een heldere uiteenzetting van de verschillende fasen in de Psychoseksuele ontwikkeling en wat bijdraagt aan een gezond of verstoord verloop daarvan. De voorbeelden zijn duidelijk en geven mee waarom het zo belangrijk is hier als indicidu, maar zeker ook als maatschapij meer ontspannen en open in te staan. Met praktische (reflectie) vragen, waardoor je inzicht krijgt in je eigen proces én dat van anderen.
Afl 1 Senzij Boekentip Irvin Yalom
In deze aflevering bespreek ik een aantal boeken van Irvin Yalom. Deze beroemde Psychotherapeut heeft jarenlang mensen begeleid in hun zoektocht naar begrip en grip op het leven. Met een haarscherpe geest, humor en een diepe betrokkenheid bij het welzijn van de mens laat hij zien hoe iedereen zoekt – naar liefde, verbinding en zingeving.
Zijn boeken geven hoop, maar zijn ook onomwonden eerlijk over de mythe van maakbaarheid. Bescheiden en tegelijk diep inspirerend geven deze boeken je een kijkje in jezelf als mens én vormen ze een must-read voor elke (beginnende én ervaren) therapeut.